Direktlänk till inlägg 24 februari 2024

Så skapar man en ny vana

Av Max Olsson - Lördag 24 feb 14:59

 
Att skapa en ny vana i livet kräver både tålamod och strategi. Det är en process som ofta innebär att man bryter ner sitt långsiktiga mål i mindre, hanterbara steg, och att man förstår och tillämpar principer för beteendeförändring. Här är några steg och tips för att bäst skapa en ny vana:


  • Börja med att definiera din nya vana mycket specifikt. Det är lättare att arbeta mot ett tydligt definierat mål. Istället för att säga "jag vill vara mer aktiv," bestäm dig för något mer specifikt, som "jag vill gå en 30-minuters promenad varje dag."

  • Sätt realistiska mål. Att börja med små, uppnåeliga mål kan hjälpa dig att känna dig framgångsrik och motiverad. Små segrar bygger upp förtroendet och motivationen att fortsätta.

  • Skapa en trigger. En trigger är något som automatiskt får dig att tänka på din nya vana. Det kan vara en tid på dagen, en plats, eller en händelse som utlöser ditt nya beteende. Till exempel, om du vill börja meditera varje morgon, kan din trigger vara att sätta dig ner på din meditationsplats direkt efter att du har borstat tänderna.

  • Gör det enkelt att börja. Minska tröskeln för att komma igång med din nya vana. Om du vill börja löpträna, lägg fram dina löparskor och kläder kvällen innan. Ju enklare det är att börja, desto troligare är det att du kommer att göra det.

  • Bygg in vana i din dagliga rutin. Att foga in den nya vanan i din befintliga rutin kan göra det lättare att komma ihåg och utföra den. Hitta en tid och plats i din dagliga schema där den nya vanan passar in naturligt.

  • Följ upp och justera. Spåra dina framsteg och var beredd att justera din plan baserat på vad som fungerar och vad som inte fungerar. Det är normalt att stöta på hinder, så var flexibel och anpassa din strategi vid behov.

  • Belöna dig själv. Att sätta upp belöningar för att nå dina delmål kan öka din motivation. Belöningen bör vara meningsfull för dig och något som uppmuntrar till ytterligare framsteg mot din vana.

  • Sök stöd. Att dela dina mål med vänner eller familjemedlemmar kan ge dig ytterligare ansvarighet och stöd. De kan erbjuda uppmuntran, råd och kanske till och med delta i din nya vana tillsammans med dig.


Kom ihåg att det tar tid att skapa en ny vana. Forskning tyder på att det kan ta var från 18 till 254 dagar för en person att forma en ny vana, så var tålmodig med dig själv. Misslyckanden är en del av processen, men det viktigaste är att du fortsätter försöka och lär dig av varje upplevelse.


#vanor #träning #motion #hälsa #måbra

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Max Olsson - Tisdag 16 april 16:33


  Om du är lyckligt lottad att äga en trädgård kan du faktiskt använda den som ett effektivt vapen mot stress. Att spendera tid i gröna miljöer kan nämligen ha en märkbar effekt på stressnivåerna. Forskning har visat att när människor vistas i p...

Av Max Olsson - 30 juni 2023 11:02


  Att läsa sagor och godnattsagor för barn är mer än bara en mysig stund tillsammans, det hjälper också barnet att utveckla språkliga färdigheter som kommer att gynna dem hela livet.   Sagoläsning till att bygga starka och positiva relationer m...

Av Max Olsson - 20 mars 2023 14:11


  Vi svenskar älskar ju vår kombi. Inget annat land i världen har så många kombibilar per capita som Sverige.  Och nu har det äntligen kommit en eldriven kombi i form av MG 4. På pappret ser den ut att vara utformad för att möta behoven hos såvä...

Av Max Olsson - 16 mars 2023 16:39


  Det finns inget som slår doften av nymalet kaffe på morgonen. Att använda hela kaffebönor och mala dem själv ger inte bara en härlig doftupplevelse, utan det har också många andra fördelar. I det här blogginlägget kommer jag att diskutera varför...

Av Max Olsson - 12 februari 2023 15:48

När du har lagat mat, är det viktigt att kyla ner den på rätt sätt innan du sätter in den i kylskåpet. Om du sätter in varm mat direkt i kylskåpet så kommer temperaturen inuti kylskåpet att stiga, vilket kan leda till att andra livsmedels hållbarhet ...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Omröstning

Kommer Sverige att vinna fotbolls EM 2022?
 Ja
 Nej
 Vet inte

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2024 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards