Direktlänk till inlägg 9 maj 2025

Korv utan nitrit

Av Max Olsson - Fredag 9 maj 17:44

Jag har märkt att det är förvånansvärt svårt att hitta korv utan nitrit i butikerna. Nästan varje gång jag står där vid kyldisken och läser innehållsförteckningen på olika förpackningar så dyker det upp – natriumnitrit eller E250. Det spelar ingen roll om det är vanlig grillkorv, chorizo eller ekologisk prinskorv, nitrit verkar vara standard. Ibland blir jag frustrerad över att något så enkelt som att köpa en korv utan tillsatser ska kännas som en omöjlig uppgift.


Anledningen till att jag vill undvika nitrit är att jag är orolig för hur det påverkar hälsan. Jag har läst att nitrit kan bilda nitrosaminer i kroppen, särskilt när det hettas upp eller blandas med vissa proteiner, och att dessa ämnen misstänks vara cancerframkallande. Det känns onödigt att riskera något för att korven ska få en lite rödare färg eller längre hållbarhet. Jag försöker äta så rent som möjligt och gillar inte tanken på att stoppa i mig något som är känt för att vara tveksamt ur hälsosynpunkt, bara för att det är bekvämt för livsmedelsindustrin.


Jag vet att det finns alternativ, att vissa producenter gör nitritfri korv, men de är få och ofta svåra att hitta. Det gör att jag ibland avstår helt, även om jag är sugen. Jag önskar att det var enklare att välja bort tillsatser som nitrit – utan att behöva bli någon som står och lusläser varenda etikett.

#korv #mat #tillsatser #nitrit


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Max Olsson - Söndag 11 maj 17:45

Jag minns fortfarande första gången jag satte mig i en havskajak ute i Göteborgs skärgård. Det var en solig förmiddag, vinden var mild och havet låg nästan spegelblankt. Jag hade egentligen inte särskilt höga förväntningar – det var mest en spo...

Av Max Olsson - Lördag 10 maj 17:45

Att ta en paus är något som ofta underskattas i dagens samhälle där prestation och ständig tillgänglighet premieras. Många känner ett tryck att alltid vara produktiva, att ständigt prestera, att aldrig riktigt stanna upp. Men kroppen och sinnet funge...

Av Max Olsson - Söndag 13 april 14:42


  Jag läste en artikel idag om en forskningsstudie där man kunnat se bevis för att för varm dryck ökar risken för strupcancer. Jag blev nyfiken och bestämde mig för att lära mig mer. Det kändes först lite överdrivet – hur farligt kan det ege...

Av Max Olsson - 3 november 2024 12:11


  Att alltid ta med sig matlåda till jobbet istället för att köpa lunch ute är en vana som inte bara sparar pengar utan även gör det lättare att äta hälsosamt och minska matsvinn. Även om det kan verka som en extra ansträngning att planera och för...

Av Max Olsson - 12 juni 2024 15:20

När vi svenskar har semester är det inte alltid att vädrets makter är på vår sida. Vi vill ju ha sol på semestern, men om det nu regnar, så finns det inget bättre än att kura ihop sig under en filt med en kopp varm dryck och streama en riktigt bra tv...

Ovido - Quiz & Flashcards