Direktlänk till inlägg 3 november 2024

Ta med lunchlåda till jobbet

Av Max Olsson - 3 november 2024 12:11

 

Att alltid ta med sig matlåda till jobbet istället för att köpa lunch ute är en vana som inte bara sparar pengar utan även gör det lättare att äta hälsosamt och minska matsvinn. Även om det kan verka som en extra ansträngning att planera och förbereda mat för hela veckan, finns det flera strategier och tips som kan göra matlåde-rutinen både enkel och hållbar.


En av de viktigaste sakerna för att göra matlådevanan till en hållbar del av vardagen är att planera i förväg. Genom att lägga lite tid på att tänka igenom veckans måltider, kan du se till att alltid ha det du behöver hemma för att göra i ordning matlådor. Börja med att planera en enkel meny för veckan – kanske två eller tre olika rätter som du kan variera med olika tillbehör eller smaker. Ett bra tips är att tänka på rätter som går snabbt att tillaga och som håller sig bra i kylskåpet i flera dagar. Grytor, pastarätter och olika typer av sallader är alla bra alternativ som dessutom är lätta att förbereda i större mängder.


Att använda söndagar som en förberedelsedag är ett populärt och effektivt sätt att få ihop matlådor för hela veckan. På söndagen kan du till exempel laga två till tre olika rätter och fördela dem i matlådor som står färdiga i kylen eller frysen. Förutom att laga huvudrätterna kan du även förbereda mindre tillbehör, som skurna grönsaker, kokt ris eller quinoa, som du kan lägga till din matlåda under veckan för extra variation. Att ha färdiga komponenter för dina måltider gör det mycket enklare att slänga ihop en matlåda snabbt på morgonen.


Att investera i bra matlådor gör också stor skillnad. Välj lådor som är lätta att diska, håller tätt och är tillräckligt stora för en mättande portion. Glaslådor med lock är ett bra alternativ, då de kan användas både i mikrovågsugn och ugn. Det finns även matlådor med olika fack som hjälper dig att hålla maten fräsch och organiserad, vilket är särskilt användbart om du vill ha med både varma och kalla komponenter, till exempel en gryta och en fräsch sallad. Genom att ha matlådor som är enkla att använda och håller maten fräsch kan du öka motivationen att ta med mat istället för att köpa något i sista stund.


När det gäller recepten kan det vara en fördel att fokusera på rätter som fungerar bra att värma upp. Många grönsaker och proteinkällor, som bönor och linser, smakar lika bra efter att de har stått ett par dagar i kylen. Om du föredrar kalla rätter kan du prova att göra näringsrika sallader med hållbara ingredienser som quinoa, bulgur eller matvete och kombinera dessa med grönsaker som håller sig fräscha länge, som morötter, kål och paprika. En kall dressing kan du ta med i en separat burk för att undvika att salladen blir blöt och tråkig.


Om du har svårt att hålla fast vid matlådevanan kan det vara bra att börja i små steg och sätta upp tydliga mål. Till exempel kan du börja med att ta med matlåda tre dagar i veckan och successivt öka till fem dagar. Det kan också hjälpa att göra matlådan på kvällen innan istället för på morgonen, då det ofta är bråttom och lätt att glömma. Genom att ha matlådan redo i kylen när du vaknar, minskar du risken att avvika från planen.


Ett annat bra tips är att göra extra portioner när du lagar middag på kvällen. Om du lagar en större mängd mat, räcker det ofta till en matlåda för nästa dag, vilket sparar tid och minskar arbetsbördan. Många rätter smakar dessutom ännu bättre dagen efter när smakerna har fått utvecklas. Genom att göra det till en vana att alltid laga extra, säkerställer du att det alltid finns något att ta med sig utan att behöva laga något nytt.


Så se matlådan som en möjlighet att äta både ekonomiskt och hälsosamt. När du förbereder egen mat har du full kontroll över ingredienserna och kan välja råvaror som passar både din budget och din smak. Det blir dessutom lättare att få i sig mer näring och undvika de frestelser som ofta finns i snabbmat och restaurangmat. Att ha färdiglagad, hemlagad mat är en belöning i sig, och det ger en skön känsla av att ta hand om sig själv och sina resurser.

Att ta med matlåda till jobbet är alltså en vana som ger många fördelar. Med lite planering, några smarta rutiner och bra utrustning är det fullt möjligt att göra matlådevanan till en naturlig del av arbetsveckan.


#lunchlåda #lunch #mat #hälsa

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Max Olsson - Söndag 11 maj 17:45

Jag minns fortfarande första gången jag satte mig i en havskajak ute i Göteborgs skärgård. Det var en solig förmiddag, vinden var mild och havet låg nästan spegelblankt. Jag hade egentligen inte särskilt höga förväntningar – det var mest en spo...

Av Max Olsson - Lördag 10 maj 17:45

Att ta en paus är något som ofta underskattas i dagens samhälle där prestation och ständig tillgänglighet premieras. Många känner ett tryck att alltid vara produktiva, att ständigt prestera, att aldrig riktigt stanna upp. Men kroppen och sinnet funge...

Av Max Olsson - Fredag 9 maj 17:44

Jag har märkt att det är förvånansvärt svårt att hitta korv utan nitrit i butikerna. Nästan varje gång jag står där vid kyldisken och läser innehållsförteckningen på olika förpackningar så dyker det upp – natriumnitrit eller E250. Det spelar in...

Av Max Olsson - Söndag 13 april 14:42


  Jag läste en artikel idag om en forskningsstudie där man kunnat se bevis för att för varm dryck ökar risken för strupcancer. Jag blev nyfiken och bestämde mig för att lära mig mer. Det kändes först lite överdrivet – hur farligt kan det ege...

Av Max Olsson - 12 juni 2024 15:20

När vi svenskar har semester är det inte alltid att vädrets makter är på vår sida. Vi vill ju ha sol på semestern, men om det nu regnar, så finns det inget bättre än att kura ihop sig under en filt med en kopp varm dryck och streama en riktigt bra tv...

Ovido - Quiz & Flashcards